neděle 9. září 2012

Jaké metody se nabízejí pro zvětšení či vyplnění úzkého rtu radí plastický chirurg MUDr. Paulis



Častý problém rtů je nejen chybějící objem, ale i tzv. úzký ret! 

Co se nabízí?
Dlouhá léta je v našich krajích nejčastější operací, která má vyřešit tento problém tzv. V-Y posun. Tato obecná technika plastické chirurgie má za cíl posun tkáně. Až po teď je teorie správná, bohužel, ale realita je jiná. V-Y posun dokáže jen lehce vysunout hranici retní červeně, a to jen za cenu jizev na vnitřní straně rtů. Při větším posunu tyto jizvy dokonce mohou zasáhnout i do viditelné části rtu, či přivodit ztrátu citlivosti v oblasti rtu. Kdy operace je dělaná ve dvou sezeních. A výsledek? Je prakticky vždy minimálně diskutabilní. Tady já říkám NE!

Ve světě se ale dával vždy do popředí objem a tak i když nic jiné k výplni nebylo, používal se štěp podkoží z oblasti „ podzadečkové rýhy“. Postupně se však začaly vice a více používat výplňové materiály /kyselina hyaluronová / nebo /vlastní tuk / a operační techniky zcela ustoupily do pozadí. Problémem je, že většinu potíží rtů řeší dermatologové, jenž  neoperují, jen vyplňují!!! A jejich počinem vzniká výsledek, který je obdobný, jako u prsou, které nejsou vymodelované, ale jen neúměrně zvětšené a vyplněné. Místo smyslných rtů tedy vidíme často jen „kačera Donalda“. Ani možnost využít implantát PermaLip, tuto situaci nevyřešila.  Ano, PermaLip je trvalý implantát, jako takový neztrácí objem, ale tato mini-invazivní technika taky vyžaduje dobrou analýzu problému a nejen „slepě“ zvětšovat. Ano, ale jedině od plastického chirurga s citem pro přirozenost! 

implantát PermaLip foto: Dalibor Puchta, iDnes.cz


Co doporučuji?

Pečlivě analyzovat proč je ret úzký a jestli skutečně není  problém „jen“ v objemu.

1)
 Pokud jde skutečně jen o objem, zvážit, jak tento objem doplnit a hlavně jak moc ho doplnit! Vzít v potaz přirozenost a také délku trvanlivosti. Kyselina hyaluronová i vlastní tuk se časem vstřebá, implantát vyžaduje sice malý chirurgický výkon / opakuju chirurgický, takže by ho měl provádět plastický chirurg, NE dermatolog, urolog, gynekolog či snad kosmetička v salónu/, ale je na pořád. 




2) V případě, že problém je nejen v objemu, ale i tvaru, navrhuju lift horního rtu, který „povytáhne“ hranici horního rtu do patřičné výšky a to jen za cenu jizvičky v oblasti pod nosem. Tak, že jizvička je po velice krátké době neviditelná a zejména nikterak nepřekáží na vnitřním rtu. Není výjimkou tuto operaci doplnit o protnutí uzdičky, která  může ret zkracovat (toto provádíme laserem, takže bez krvácení, či nutnosti šití). No a samozřejmě, pořád v jedné operační době, která je max. 30 min, můžeme také doplnit chybějící objem. Já nejčastěji využívám buď implantát PermaLip nebo vlastní tuk.

Co a kdy, je předmětem pečlivé konzultace s klientem v ordinaci plastického chirurga.

MUDr. Patrik Paulis
www.patrikpaulis.com

Na fotografie i text se vztahují autorská práva, chcete-li je použít, kontaktujte autora!

1 komentář:

  1. Já tomu teda moc nerozumím, ale z logiky věci bych řekl, že je to stejná metoda vyplnění rtu kyselinou hyaluronovou jako u žen, nebo ne? Mám kamaráda, který na tomto zákroku byl, a vlastně říkal, že je to stejné. Ale jak říkám... Z logiky věci. Což nutně neznamená, že musím mít pravdu. Naopak ze zkušenosti vím, že spousta věcí prostě tu logiku na toto neuplatňuje. :)

    OdpovědětVymazat